Przy stole z tyranem
Znak HoryzontRok wydania: 2022
ISBN: 978-83-240-8402-9
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 268
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Na półce
44.00 zł
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja. Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceau?escu – ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów. ·Czy Bokassa naprawdę był ludożercą? ·Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw? ·Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceau?escu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół? ·Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu? ·Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy? Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów. Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu… Tytułowy stół to tylko pretekst. Menu to jedynie kanwa opowieści. Dziennikarzom i historykom często wystarcza cytowanie jadłospisów dyktatorów, Roudaut patrzy jednak szerzej i zagląda głębiej. Z garnków i talerzy wyłaniają się obrazy wielkiej polityki, bezlitosne portrety psychologiczne i zadziwiające przykłady splotów losów świata ze splotami jelitowymi tyranów. Łukasz Modelski, historyk, dziennikarz, autor książek i programów o historii kuchni Christian Roudaut jest francuskim dziennikarzem, autorem kilku książek non fiction i reportaży telewizyjnych. Mieszka w Paryżu, współpracuje z kanałami telewizyjnymi Arte, France 5 i dziennikiem „Le Monde”. Wcześniej pracował w Wielkiej Brytanii jako zagraniczny korespondent Radio France. Poprzednie książki i filmy dokumentalne Christiana Roudauta również dotyczyły kulinariów (napisana wspólnie z kucharzem Pałacu Elizejskiego Bernardem Vaussionem Au service du Palais czy napisana z Gillesem Bragardem Chefs des chefs), a także spraw wielkich tego świata: prezydentów i dyplomatów (Ces croyants qui nous gouvernent).
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Rozwikłane tajemnice wojny polsko-bolszewickiej
• Los Angeles
• Komando Gryfa
• Borek i legendarne początki Polski
• Polscy ziemianie w obronie ojczyzny podczas wojny z bolszewikami 1919-1921
• Szucha 25
• Hanyski, czyli śląskie babcie i wnuczki
• Wańka trep Tom 3
• Ogień wyszedł z lasu
• Arabska Wiosna i nieudana demokratyzacja w Egipcie w latach 2011-2015
• Los Angeles
• Komando Gryfa
• Borek i legendarne początki Polski
• Polscy ziemianie w obronie ojczyzny podczas wojny z bolszewikami 1919-1921
• Szucha 25
• Hanyski, czyli śląskie babcie i wnuczki
• Wańka trep Tom 3
• Ogień wyszedł z lasu
• Arabska Wiosna i nieudana demokratyzacja w Egipcie w latach 2011-2015