książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Apetyt na jedzenie

Apetyt na jedzenie

Pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów Żychlińska J.(red.), Głowacka-Penczyńska A. (red.) Wyd. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-8018-210-3

Oprawa: twarda
Ilość stron: 515
Wymiary: 215 x 305

Dostępność: Dostępna za 3-5 dni

61.80 zł


Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych – dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania