Apetyt na jedzenie
Wyd. Uniwersytetu Kazimierza WielkiegoRok wydania: 2018
ISBN: 978-83-8018-210-3
Oprawa: twarda
Ilość stron: 515
Wymiary: 215 x 305
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
61.80 zł
Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych – dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Światła Stambułu
• Studia nad odmiennością na przestrzeni dziejów
• Zjawisko i sens
• Powstanie i upadek III Rzeszy. Tom I
• Warszawska Brygada Pancerno-Motorowa 1939
• Studia Zamkowe V/2018
• Wielkie nimfomanki
• Świat sprzed #MeToo
• Tajemnice pielęgniarek
• Autobiografia Kira Banasińska. Polskie losy na krańcach świata
• Studia nad odmiennością na przestrzeni dziejów
• Zjawisko i sens
• Powstanie i upadek III Rzeszy. Tom I
• Warszawska Brygada Pancerno-Motorowa 1939
• Studia Zamkowe V/2018
• Wielkie nimfomanki
• Świat sprzed #MeToo
• Tajemnice pielęgniarek
• Autobiografia Kira Banasińska. Polskie losy na krańcach świata