Diecezja przemyska w latach 1944–1964
Instytut Pamięci NarodowejRok wydania: 2015
ISBN: 978-83-7629-927-3
Oprawa: twarda
Ilość stron: 740
Wymiary: 165 x 240
Dostępność: Na półce
57.30 zł
Monografia ukazuje diecezję przemyską w latach 1944–1964, gdy duchowieństwo w całej Polsce musiało się zmierzyć z trudnościami wynikającymi nie tylko ze strat personalnych, duchowych i materialnych, będących wynikiem okupacji, ale przede wszystkim z narastającymi represjami władz komunistycznych. Analizując problematykę funkcjonowania Kościoła na opisywanym obszarze, można wysnuć wnioski, że mimo ogromnych środków zaangażowanych przez komunistyczny system w walkę z duchowieństwem, kapłani pracujący na tym terenie zdali egzamin ze swojego powołania. Niewątpliwie było to możliwe dzięki wsparciu wiernych, którzy ofiarnie stawali w obronie swoich duszpasterzy, choć niejednokrotnie spotykały ich za to szykany. Bogactwo problematyki opisywanej w pracy uniemożliwia ukazanie pełnych wyników kwerendy archiwalnej, a trzeba przyznać, że niemal każdy rozdział może stanowić zachętę do podjęcia szerszych badań. Autor wyraża nadzieję, że przedstawiona monografia przyczyni się do wypełnienia luki w historiografii diecezji przemyskiej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Hen
• Drugi obieg w PRL
• Dynamika systemu wyborczego III RP na tle historycznym
• Dziennik 1954 - wersja oryginalna
• Duchologia polska
• Funkcjonariusze Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Krasnymstawie w latach 1944–1956. Słownik biograficzny
• Uwikłanie. Wspomnienia z Podola 1939–1945
• Dzieci Stalina
• Drezdeński szafot
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
• Drugi obieg w PRL
• Dynamika systemu wyborczego III RP na tle historycznym
• Dziennik 1954 - wersja oryginalna
• Duchologia polska
• Funkcjonariusze Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Krasnymstawie w latach 1944–1956. Słownik biograficzny
• Uwikłanie. Wspomnienia z Podola 1939–1945
• Dzieci Stalina
• Drezdeński szafot
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1