

Historia karczmy
Cztery stronyRok wydania: 2016
ISBN: 978-83-65137-14-2
Oprawa: miękka
Ilość stron: 118
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
28.70 zł
Z historią karczmy i połączonego z nią prawa propinacji wiążą się nieodłącznie kwestie ekonomiczne, społeczne i socjalne społeczeństwa polskiego oraz jego przeobrażenia na przestrzeni dziejów. Zmieniały się epoki, zmieniali się właściciele karczm. Stały i pewny był tylko dochód z handlu trunkami. Do kogoś innego należały karczmy od czasów najdawniejszych do połowy XIII wieku, do kogoś innego w średniowieczu do końca XV wieku, a jeszcze do kogoś innego w czasach nowożytnych. Publikacja w syntetyczny i przystępny sposób przybliża jak rodziło się i przeobrażało prawo propinacji, czyli prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu w Polsce.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Zapomniane miejsca Świętokrzyskie
• Klątwa Jaćwingów
• Panie kresowych siedzib
• Pradziejowe osady obronne w Karpatach
• Antarktyczna wyprawa statku Belgica
• Jeszcze słychać tętent i rżenie koni
• Etos rycerski
• Blitzkrieg Hitlera 1939-1941
• Mapy Wileńszczyzny, cz. 2
• Znaki i symbole w przestrzeni publicznej
• Klątwa Jaćwingów
• Panie kresowych siedzib
• Pradziejowe osady obronne w Karpatach
• Antarktyczna wyprawa statku Belgica
• Jeszcze słychać tętent i rżenie koni
• Etos rycerski
• Blitzkrieg Hitlera 1939-1941
• Mapy Wileńszczyzny, cz. 2
• Znaki i symbole w przestrzeni publicznej