książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Historia owoców tropikalnych

Historia owoców tropikalnych

Od awokado do zapote Molenda J. Bellona
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-11-15372-1

Oprawa: miękka
Ilość stron: 308
Wymiary: 145 x 205

Dostępność: Na półce

33.40 zł


W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote.
Z tej książki dowiesz się między innymi:
co to jest gruszka aligatora?
za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Márquez?
jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia?
czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą?
tego, że kiwi wcale nie pochodzi z Nowej Zelandii
kto przepada za słoniowymi wszami?
gdzie rosną owoce zwane „ogniem Zeusa”?
od kiedy Amerykanie żują gumę?



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania