książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria biografie i wspomnienia , deser , ofiary wojny
Okres historyczny przekrojowe
Jak podzielić jajko

Jak podzielić jajko

Prawdziwa historia głodu, miłości i obfitości Reichert B. Poradnia K
Rok wydania: 2025
ISBN: 978-83-67784-92-4

Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 360
Wymiary: 135 x 205

Dostępność: Na półce

45.00 zł


Pamiętnik córki ocalałego, o tym, że jedzenie to więcej niż smak – to przetrwanie, więź i nadzieja

Bonny Reichert przez długie lata unikała wszystkiego, co miało związek z Holokaustem. Znała opowieści ojca, który przetrwał getto łódzkie, ocalał z Auschwitz-Birkenau, a potem niemal umarł z głodu, ale panicznie bała się spojrzeć tej historii w oczy. Zgodnie z zaleceniami taty próbowała być po prostu szczęśliwa.

Aż do momentu, gdy podczas niechcianej wycieczki do Polski poczuła smak barszczu. To wtedy, w Warszawie zaczęła się jej podróż do korzeni i początków kulinarnych pasji i obsesji.

Potrawa po potrawie, wspomnienie po wspomnieniu, łącząc teraźniejszość

z przeszłością, autorka odkrywa głęboki sens jedzenia. Od przysmaków, które przygotowywała w dzieciństwie u boku baby Sarah, przez dania, które powstawały w jej ciasnym mieszkanku studenckim, aż po smażone na maśle jajka, które ojciec przyrządzał dla niej, gdy potrzebowała pocieszenia. Odnajduje w kuchni źródło tożsamości i spełnienia, a nawet więcej – lekarstwo na ból po utracie przodków i międzypokoleniową traumę.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania