książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Jedzenie, picie, spanie. Karczmy i gospody w dawnym powiecie bytowskim

Jedzenie, picie, spanie. Karczmy i gospody w dawnym powiecie bytowskim

Kreplin K.-D. Wydawnictwo Jasne
Rok wydania: 2016
ISBN: 978-83-61508-91-5

Oprawa: miękka
Ilość stron: 260
Wymiary: 170 x 240

Dostępność: Na półce

39.00 zł


Po "Szkołach" z roku 2009 to drugi tom poświęcony określonej tematyce i jednemu zawodowi. Podobnie jak za pierwszym razem, dostępny materiał tak rozrósł się w stosunku do pierwotnej koncepcji, iż musiały zostać wprowadzone ograniczenia czasowe, głównie na okres po roku 1800, dokładniej po 1850 z następstwami wolności gospodarczej. Dzięki dostępności ustaw i dzienników urzędowych w Internecie możliwe było przedstawienie oficjalnych źródeł. [...] Część pierwsza zajmuje się pokrótce przedstawieniem ogólnej historii lokali gastronomicznych, a przynajmniej jej istotnej dla Bytowa części, a następnie daje pogląd na lokalny rozwój w kontekście rozwoju miasta i powiatu. W części drugiej analizowane są poszczególne karczmy, osobno dla miasta Bytowa i wsi, a następnie omówione zostały schroniska młodzieżowe w mieście i powiecie [...] Po krótkich danych historycznych następuje chronologiczna lista osób znalezionych w książkach adresowych i innych źródłach. Każda znaleziona osoba była notowana w taki sposób, aby można było podać źródło w celu weryfikacji. Notowano osoby, które miały jakiś związek z karczmami (właściciele, karczmarze, prowadzący wyszynk, gorzelnicy, również właściciele kawiarni, a także dzierżawcy). Zawarte zostały tutaj również dane członków ich rodzin. W wielu przypadkach wykorzystano istniejące fotografie bądź pocztówki.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania