Kocioł pełen ryb
PetrusRok wydania: 2023
ISBN: 978-83-7720-724-6
Oprawa: miękka
Ilość stron: 306
Wymiary: 130 x 190
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
63.00 zł
Książka poświęcona roli ryb w historii i kulturze. Przedstawiając historyczny kontekst,autor nie zapomniał o przytoczeniu kilku dawnych przepisów na danie rybne.
Opis wydawcy:
"Ktoś (kto? – z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach – i o wielu, wielu innych – opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki – specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej – wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne..."
Opis wydawcy:
"Ktoś (kto? – z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach – i o wielu, wielu innych – opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki – specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej – wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne..."
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Koleje i granice
• Dux fabulosus
• Piastowie, legendy i niewolnicy
• Granica 1920 na ziemi wschowskiej i pograniczu wielkopolsko-śląskim
• Galaktyka Gutenberga
• „Lecznictwo” w Konzentrationslager Gross-Rosen
• Dziecko na ziemi wschowskiej i pograniczu wielkopolsko-śląskim
• Żywot Łazika z Tormesu
• Wokół chleba. Historia. Ciekawostki
• To nie kraj, to ludzie
• Dux fabulosus
• Piastowie, legendy i niewolnicy
• Granica 1920 na ziemi wschowskiej i pograniczu wielkopolsko-śląskim
• Galaktyka Gutenberga
• „Lecznictwo” w Konzentrationslager Gross-Rosen
• Dziecko na ziemi wschowskiej i pograniczu wielkopolsko-śląskim
• Żywot Łazika z Tormesu
• Wokół chleba. Historia. Ciekawostki
• To nie kraj, to ludzie