Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego
Press-ForumRok wydania: 2023
ISBN: 978-83-964125-6-0
Oprawa: twarda
Ilość stron: 208
Wymiary: 130 x 200
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
72.00 zł
Publikacja niniejsza opiera się na książce "Asu Schmeckt'sDerhääme Grafschaft Glatzer Kochbuch" (Smacznie, jak niegdyś. Ksiązka kucharska hrabstwa kłodzkiego), do której przepisy zebrała Elfriede Rathmann, urodzona w Nesselgrud-Pohldorf (obecnie Pokrzywno). Do umożliwienia wydania jej w języku polskim, zmarła w roku 2021 pani Rathmann, jeszcze za swego życia upoważniła księdza Franza Junga, ostatniego wielkiego dziekana kłodzkiego. Realizacja polskiej edycji jest efektem osobistego zaangażowania w prace nad nią Renaty Czaplińskiej, właścicielki Skansenu Gottwaldówka w Kątach Bystrzyckich oraz jej córki Kariny Fuglińskiej, właścicielki Izby Regionalnej Skowronki w Radichowie.
We wstępie do oryginału z roku 1991, poświęconego wdzięcznej pamięci wszystkich matek z hrabstwa, Elfriede Rathmann napisała:
"Każdy kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów dopasowana była do naszej specyfiki. Hrabstwo kłodzkie otaczają zalesione góry. Z darów pól i lasów przyrządzano wyraziste, pożywne i smaczne potrawy. Na niedziele, święta i szczególne uroczystości, jak odpusty czy świniobicia, rodzinie i gościom podawano specjalne napoje i dania. Wielokrotnie proszono mnie o przepisy z naszej dawnej ojczyzny. Dzięki pomocy rodaków, po apelu opublikowanym w "Grafschafter Boten" powstał niniejszy zbiór. W niektórych przepisach brak informacji o miarach - należy po prostu nieco poeksperymentować. Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali i dodawali otuchy w pisaniu książki. Poprzez nią chciałabym sprawić, aby potrawy z dawnego hrabstwa kłodzkiego nie popadły w zapomnienie, a nowe pokolenia mogły je wypróbować i poczuć ich smak."
We wstępie do oryginału z roku 1991, poświęconego wdzięcznej pamięci wszystkich matek z hrabstwa, Elfriede Rathmann napisała:
"Każdy kraj posiada książkę kucharską ze swoimi specjałami. Ślązacy i mieszkańcy dawnego hrabstwa kłodzkiego mieli wiele wspólnych dań, ale większość przepisów dopasowana była do naszej specyfiki. Hrabstwo kłodzkie otaczają zalesione góry. Z darów pól i lasów przyrządzano wyraziste, pożywne i smaczne potrawy. Na niedziele, święta i szczególne uroczystości, jak odpusty czy świniobicia, rodzinie i gościom podawano specjalne napoje i dania. Wielokrotnie proszono mnie o przepisy z naszej dawnej ojczyzny. Dzięki pomocy rodaków, po apelu opublikowanym w "Grafschafter Boten" powstał niniejszy zbiór. W niektórych przepisach brak informacji o miarach - należy po prostu nieco poeksperymentować. Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali i dodawali otuchy w pisaniu książki. Poprzez nią chciałabym sprawić, aby potrawy z dawnego hrabstwa kłodzkiego nie popadły w zapomnienie, a nowe pokolenia mogły je wypróbować i poczuć ich smak."
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Paziowie króla Zygmunta
• Anegdoty z Białego Domu
• Zmierzch Cesarstwa Rzymskiego. t.1 i t.2
• Adolf Hitler Mój dziennik
• John Steinbeck
• Sposoby walki z ekstremizmem w Federacji Rosyjskiej
• Leon Wachholz - życie i dzieło
• Portret mordercy
• Słowo, obraz i dźwięk w Graduale de Sanctis ze zbiorów krakowskich karmelitów
• Żuawi Śmierci Komandosi powstania styczniowego
• Anegdoty z Białego Domu
• Zmierzch Cesarstwa Rzymskiego. t.1 i t.2
• Adolf Hitler Mój dziennik
• John Steinbeck
• Sposoby walki z ekstremizmem w Federacji Rosyjskiej
• Leon Wachholz - życie i dzieło
• Portret mordercy
• Słowo, obraz i dźwięk w Graduale de Sanctis ze zbiorów krakowskich karmelitów
• Żuawi Śmierci Komandosi powstania styczniowego