książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny XIX wiek
Kucharz dobrze usposobiony

Kucharz dobrze usposobiony

Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona Szyttler J. Graf_ika
Rok wydania: 2021
ISBN: 978-83-65602-25-1

Oprawa: twarda
Ilość stron: 288
Wymiary: 130 x 225

Dostępność: Na półce

61.10 zł


Reprinty w jednym woluminie oryginałów na podstawie wydań:

• Kucharz dobrze usposobiony, tom I i II, wydanie z 1830 r.,

• Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona, wydanie z 1841 roku.

Jan Szyttler – kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej.

„W porównaniu do Czernieckiego Szyttler jest wręcz diabelsko precyzyjny. Podaje nie dość, że typ mięsa, to konkretny kawałek tuszy, który należy użyć, podaje gramaturę w funtach i krok po kroku prowadzi użytkownika przez proces przygotowania danej potrawy. Osobny tom Kucharza… poświęca Szyttler deserom. Jest to też miejsce – wreszcie – na rozdział o spiżarni”.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania