książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny I Wojna Światowa
Kuchnia polsko-amerykańska

Kuchnia polsko-amerykańska

jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce Kamionka A. J. Graf_ika
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-65602-71-8

Oprawa: twarda
Ilość stron: 504
Wymiary: 145 x 205

Dostępność: Na półce

63.00 zł


Kuchnia polsko-amerykańska - A. J. Kamionka "Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce. Zawiera tysiące przepisów przyrządzania potraw mięsnych i postnych, a także przepisy pieczenia ciast wszelkiego rodzaju." Wznowienie na podstawie oryginału z 1917 r, wydanego w Stanach Zjednoczonych. Przepisy zawarte są połączeniem kuchni polskiej i amerykańskiej, a związane jest to z przystosowaniem się polskim imigrantów do odmiennych warunków życia oraz innych, różnorodnych artykułów dostępnych na rynku amerykańskim. "Kuchnia polsko-amerykańska" była na ówczesne czasy jednym z pierwszych, o ile nie jedynym podręcznikiem łączącym polską, tradycyjną kuchnię z jakże odmienną kuchnią amerykańską. Zawiera tabelę czasu na gotowanie i pieczenie oraz dodatek zawierający wskazówki dotyczące kwaszenia i solenia jarzyn, oszczędnych potraw, głównie na bazie kartofli.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania