Kategoria
biografie i wspomnienia , ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny pierwsze lata XX-go wieku
Okres historyczny pierwsze lata XX-go wieku
Między posiłkami. Apetyt na Paryż
Wydawnictwo PróbyRok wydania: 2022
ISBN: 978-83-960881-5-4
Oprawa: twarda
Ilość stron: 190
Wymiary: 120 x 190
Dostępność: Na półce
53.70 zł
A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że sens w życiu mają tylko dwie rzeczy - jedzenie i miłość (w tej kolejności). W „Między posiłkami...” oddaje się tym dwóm pasjom. Współcześni foodies nie mają szans dorównać mu w sztuce spożycia, a dietetycy z pewnością umieściliby ten tom na liście ksiąg zakazanych. Ilość i różnorodność zjadanych przez Lieblinga mięs, oceniana z dzisiejszej perspektywy, graniczy z absurdem. Jest to jednak przede wszystkim skrząca się lekko sarkastycznym humorem książka opowiadająca o Paryżu, jego mieszkańcach i końcówce fin de siecle’u, której to epoce Liebling oddaje cześć podczas coraz obfitszych uczt.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Lenin: wynalazca totalitaryzmu
• Ojciec Mieszka
• Księga gaju laurowego i inne eseje
• Wspomnienia czasu wojny
• Czarna cerata Pirosmaniego
• Stosunki polsko-żydowskie w Wilnie i na Wileńszczyźnie
• Świat Machiavellego
• Fridtjof, co z ciebie wyrośnie?
• 9 T 28 T 35
• Major Jan Henryk Żychoń oficer wywiadu 1902-1944
• Ojciec Mieszka
• Księga gaju laurowego i inne eseje
• Wspomnienia czasu wojny
• Czarna cerata Pirosmaniego
• Stosunki polsko-żydowskie w Wilnie i na Wileńszczyźnie
• Świat Machiavellego
• Fridtjof, co z ciebie wyrośnie?
• 9 T 28 T 35
• Major Jan Henryk Żychoń oficer wywiadu 1902-1944