Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944
TrioRok wydania: 2012
ISBN: 978-83-7436-306-8
Oprawa: miękka
Ilość stron: 232
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Niedostępna
30.00 zł
Bary, restauracje i kawiarnie już długo przed wybuchem II wojny światowej odgrywały ważną rolę w życiu społeczeństwa. Nie tylko tam jedzono, ale również plotkowano, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Wojna wymusiła duże przemiany w codziennej egzystencji Polaków. Wielu Polaków nie rezygnowała jednak z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia życia towarzyskiego, nawet na minimalnym stopniu. Miejsca takie zaczęły w tym czasie pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Autorka opisała także interesujące zjawisko, jakim były lokale "Nur fur Polen" i "Nur fur Deutsche".
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Landszturm w Generalnym Gubernatorstwie Warszawskim 1915-1918
• Sen pod baobabem
• Tajemnice Warmii i Mazur
• Tożsamość narodowa na pograniczu
• Statki i okręty w Polsce
• Jak społeczeństwa pamiętają
• Sierpniowe dziewczęta 44
• Przewroty i reformy agrarne Europy powojennej i Polski
• Prawo hipoteczne Królestwa Polskiego z 1825 roku i jego realizacja w powiecie brzezińskim do 1914 roku
• Jak czytać malarstwo polskie
• Sen pod baobabem
• Tajemnice Warmii i Mazur
• Tożsamość narodowa na pograniczu
• Statki i okręty w Polsce
• Jak społeczeństwa pamiętają
• Sierpniowe dziewczęta 44
• Przewroty i reformy agrarne Europy powojennej i Polski
• Prawo hipoteczne Królestwa Polskiego z 1825 roku i jego realizacja w powiecie brzezińskim do 1914 roku
• Jak czytać malarstwo polskie