Okupacja od kuchni
ZnakRok wydania: 2015
ISBN: 978-83-240-3426-0
Oprawa: twarda
Ilość stron: 304
Wymiary: 140 x 215
Dostępność: Niedostępna
39.70 zł
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
"Okupacja od kuchni" to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
"Okupacja od kuchni" to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Okupacyjne sądownictwo niemieckie w Generalnym Gubernatorstwie 1939-1945
• Od północnej krawędzi Podola po dorzecze Odry
• Nieodnalezione ofiary Katynia?
• I to było możliwe...?
• Dwudziestolecie od kuchni
• Nadejście Trzeciej Rzeszy
• O Historyjach świeżych i niezwyczajnych Michała Jurkowskiego
• Cicha Pomoc dla nazistów
• Od mitu do zbrodni
• Niebo nad głową
• Od północnej krawędzi Podola po dorzecze Odry
• Nieodnalezione ofiary Katynia?
• I to było możliwe...?
• Dwudziestolecie od kuchni
• Nadejście Trzeciej Rzeszy
• O Historyjach świeżych i niezwyczajnych Michała Jurkowskiego
• Cicha Pomoc dla nazistów
• Od mitu do zbrodni
• Niebo nad głową