Okupacja od kuchni
Wydawnictwo PoznańskieRok wydania: 2024
ISBN: 978-83-68263-13-8
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 320
Wymiary: 150 x 225
Dostępność: Na półce
39.00 zł
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także: