Smaki Gdańska
BernardinumRok wydania: 2022
ISBN: 978-83-8127-868-3
Oprawa: twarda
Ilość stron: 260
Wymiary: 220 x 290
Dostępność: Na półce
105.00 zł
Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku Gdańskiej książki kucharskiej. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.
Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku Gdańskiej książki kucharskiej. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.
Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Bogom nocy równi
• Single Vehicle No. 07 Polish Vickers E
• Solidarność Bez prawa powrotu
• Odkrywca nr 4 (135) 2010
• Marian Rejewski w służbie polskiej kryptologii
• Walczyliśmy w piekle
• Samolot po polsku 09. Bartel BM-5
• Starzyński
• Ochrona niematerialnego dziedzictwa kultury na przykładzie Kaszub
• Straty wojenne wśród ludności powiatu puckiego w latach 1914-1919
• Single Vehicle No. 07 Polish Vickers E
• Solidarność Bez prawa powrotu
• Odkrywca nr 4 (135) 2010
• Marian Rejewski w służbie polskiej kryptologii
• Walczyliśmy w piekle
• Samolot po polsku 09. Bartel BM-5
• Starzyński
• Ochrona niematerialnego dziedzictwa kultury na przykładzie Kaszub
• Straty wojenne wśród ludności powiatu puckiego w latach 1914-1919