książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Sowiety od kuchni

Nakład wyczerpany!

Sowiety od kuchni

Mikojan i radziecka gastronomia Głuszczenko I. Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-62467-83-9

Oprawa: miękka
Ilość stron: 208
Wymiary: 165 x 235

Dostępność: Niedostępna

39.10 zł


"Sowiety od kuchni" to opowieść o kuchennym wymiarze bolszewickiej rewolucji. Ustanowienie nowej kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki - wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak elektryfikacja, władza rad czy budowa pieców Magnitogorska. Głównym bohaterem swojej książki Głuszczenko uczyniła Anastasa Mikojana, komisarza przemysłu spożywczego, który zyskał miano "ulubionego komisarza ludu".
Autorka ukazała świat, w którym domowe jedzenie zostało uznane za coś staroreżimowego i burżuazyjnego, a wyswobodzenie kobiety z kuchni było czynem rewolucyjnym i postępowym.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania