Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Wyd. Uniwersytetu JagiellońskiegoRok wydania: 2016
Seria: MUNDUS
ISBN: 978-83-233-4097-3
Oprawa: miękka
Ilość stron: 320
Wymiary: 150 x 230
Dostępność: Niedostępna
41.50 zł
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Król
• Spadkobiercy zapomnianych królestw
• Sarmacja Obalanie mitów
• Powszechna historia państwa i prawa
• Ziemie Odzyskane 1945-1956
• Sport wyczynowy w polityce państwa 1944-1989
• Sport w kręgu kultury PRL
• Kair Historie miasta
• Spacerownik Warszawa w filmie
• Stilo et animo. Prace historyczne ofiarowane Tomaszowi Jasińskiemu w 65. rocznicę urodzin
• Spadkobiercy zapomnianych królestw
• Sarmacja Obalanie mitów
• Powszechna historia państwa i prawa
• Ziemie Odzyskane 1945-1956
• Sport wyczynowy w polityce państwa 1944-1989
• Sport w kręgu kultury PRL
• Kair Historie miasta
• Spacerownik Warszawa w filmie
• Stilo et animo. Prace historyczne ofiarowane Tomaszowi Jasińskiemu w 65. rocznicę urodzin