książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze

Nakład wyczerpany!

Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze

Dumanowski J. Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2010
ISBN: 978-83-60959-22-0

Oprawa: twarda
Ilość stron: 92
Wymiary: 175 x 235

Dostępność: Niedostępna

24.50 zł


Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze. Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej - tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.
To kolejna pozycja z serii Silva Rerum poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania