


Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
GajRok wydania: 2020
ISBN: 978-83-63537-63-0
Oprawa: miękka
Ilość stron: 364
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Na półce
39.00 zł
Z pozoru brzmi to absurdalnie, ale łatwiej zrozumieć pewne zdarzenia, wiedząc, że król Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Z kolei Aleksander Wielki podobno zabraniał swoim żołnierzom żucia liści mięty, gdyż według niego, stawali się zbyt pobudzeni seksualnie, by móc walczyć...
"Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie" to wyjątkowa pozycja prezentująca historię najważniejszych światowych wojen i bitew z perspektywy stołu, paczki przesłanej rekonwalescentowi czy wreszcie, tego chyba najprawdziwszego głodu.
Kuchnia wojskowa to nie tylko „nieśmiertelna zupa grochowa”, ale też wiele innych potraw – trochę zapomnianych w dobie cywilizacyjnego biegu. Ta książka traktuje o tych, którzy walcząc, nie zawsze byli syci. Traktuje o tym, co jedli i jak pewne potrawy wpłynęły na losy cywilizacji.
Autorami książki są dwaj przyjaciele: Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa. Pierwszy to zawodowy historyk, muzealnik i wykładowca akademicki. Drugi to pasjonat historii i kulinariów. Znawca i propagator dawnej polskiej kuchni. Jeden z niewielu znawców wojskowej kuchni historycznej.
"Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie" to wyjątkowa pozycja prezentująca historię najważniejszych światowych wojen i bitew z perspektywy stołu, paczki przesłanej rekonwalescentowi czy wreszcie, tego chyba najprawdziwszego głodu.
Kuchnia wojskowa to nie tylko „nieśmiertelna zupa grochowa”, ale też wiele innych potraw – trochę zapomnianych w dobie cywilizacyjnego biegu. Ta książka traktuje o tych, którzy walcząc, nie zawsze byli syci. Traktuje o tym, co jedli i jak pewne potrawy wpłynęły na losy cywilizacji.
Autorami książki są dwaj przyjaciele: Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa. Pierwszy to zawodowy historyk, muzealnik i wykładowca akademicki. Drugi to pasjonat historii i kulinariów. Znawca i propagator dawnej polskiej kuchni. Jeden z niewielu znawców wojskowej kuchni historycznej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Lekarz z Westerplatte
• Wehrmacht z Glogau w Polsce
• Mały Oświęcim Dziecięcy obóz w Łodzi
• Ochotnik
• Prawdziwe źródła Polski
• Miasta i miasteczka wschodniej części Galicji pod koniec XVIII
• Tych niewielu
• Rezydencje, pałace i dwory epoki nowożytnej na obszarze obecnego województwa śląskiego
• Sowieci nie wchodzą
• Odważni wygrywają
• Wehrmacht z Glogau w Polsce
• Mały Oświęcim Dziecięcy obóz w Łodzi
• Ochotnik
• Prawdziwe źródła Polski
• Miasta i miasteczka wschodniej części Galicji pod koniec XVIII
• Tych niewielu
• Rezydencje, pałace i dwory epoki nowożytnej na obszarze obecnego województwa śląskiego
• Sowieci nie wchodzą
• Odważni wygrywają