Fifka and Żulik. Homemade Recipes of Łódź Cuisine
Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju RegioRok wydania: 2016
ISBN: 978-83-931044-7-5
Oprawa: twarda
Ilość stron: 126
Wymiary: 235 x 165
Dostępność: Na półce
31.50 zł
Wersja w języku angielskim.
"Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" to sentymentalna książka o jedzeniu. O przemijających smakach, zapomnianych potrawach, które odkryte na nowo mogą stać się prawdziwymi przysmakami. Anna Wojciechowska, zebrała 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) dań typowo łódzkich, które jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi. Każda potrawa jest uzupełniona o fotografię autorstwa Damiana Kruhelskiego. Dzięki temu cała książka prezentuje się bardzo apetycznie i powinna stanowić ciekawą zachętę do własnych odkryć w temacie rodzinnych tradycji kulinarnych.
"Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" to sentymentalna książka o jedzeniu. O przemijających smakach, zapomnianych potrawach, które odkryte na nowo mogą stać się prawdziwymi przysmakami. Anna Wojciechowska, zebrała 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) dań typowo łódzkich, które jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi. Każda potrawa jest uzupełniona o fotografię autorstwa Damiana Kruhelskiego. Dzięki temu cała książka prezentuje się bardzo apetycznie i powinna stanowić ciekawą zachętę do własnych odkryć w temacie rodzinnych tradycji kulinarnych.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Fifka i żulik
• Edward Pfeiffer „Radwan”
• Fabrykanci
• Fieseler Fi 156 Storch w II wojnie światowej
• Spacerem po Łodzi
• Przewodnik literacki po Łodzi
• Lodowe piekło
• Łódzka kuchnia czterech kultur
• Świętokrzyskie Studia Archiwalno-Historyczne, Tom VIII
• Rycerze średniowiecznej Europy łacińskiej
• Edward Pfeiffer „Radwan”
• Fabrykanci
• Fieseler Fi 156 Storch w II wojnie światowej
• Spacerem po Łodzi
• Przewodnik literacki po Łodzi
• Lodowe piekło
• Łódzka kuchnia czterech kultur
• Świętokrzyskie Studia Archiwalno-Historyczne, Tom VIII
• Rycerze średniowiecznej Europy łacińskiej












powrót