książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria Ziemia Obiecana
Okres historyczny przekrojowe
Fifka and Żulik. Homemade Recipes of Łódź Cuisine

Fifka and Żulik. Homemade Recipes of Łódź Cuisine

Wojciechowska A. Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju Regio
Rok wydania: 2016
ISBN: 978-83-931044-7-5

Oprawa: twarda
Ilość stron: 126
Wymiary: 235 x 165

Dostępność: Na półce

31.50 zł


Wersja w języku angielskim.

"Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" to sentymentalna książka o jedzeniu. O przemijających smakach, zapomnianych potrawach, które odkryte na nowo mogą stać się prawdziwymi przysmakami. Anna Wojciechowska, zebrała 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) dań typowo łódzkich, które jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi. Każda potrawa jest uzupełniona o fotografię autorstwa Damiana Kruhelskiego. Dzięki temu cała książka prezentuje się bardzo apetycznie i powinna stanowić ciekawą zachętę do własnych odkryć w temacie rodzinnych tradycji kulinarnych.




Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania