Łódzka kuchnia czterech kultur
Księży MłynRok wydania: 2015
ISBN: 978-83-7729-289-1
Oprawa: twarda
Ilość stron: 96
Wymiary: 210 x 275
Dostępność: Na półce
49.00 zł
Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko fabryki, piękne kamienice i okazałe pałace fabrykantów, ale także łódzka kuchnia. Prezentowana książka przedstawia przepisy na potrawy wywodzące się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w dawnej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne odkrywane są na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów oraz najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Przewodnik filmowy po województwie łódzkim
• Łacina umarła, niech żyje łacina!
• Łódzka kuchnia regionalna
• Łódź, której nie ma
• Łemkowszczyzna zapamiętana
• Anatomia nienawiści
• Ukryte skarby Polski
• Księga fabryk Łodzi
• Łódzka fabryka marzeń
• Łódzka prasa codzienna w okresie stalinowskim (1948-1956)
• Łacina umarła, niech żyje łacina!
• Łódzka kuchnia regionalna
• Łódź, której nie ma
• Łemkowszczyzna zapamiętana
• Anatomia nienawiści
• Ukryte skarby Polski
• Księga fabryk Łodzi
• Łódzka fabryka marzeń
• Łódzka prasa codzienna w okresie stalinowskim (1948-1956)