Historia naturalna i moralna jedzenia
W.A.B.Rok wydania: 2015
ISBN: 978-83-280-2039-9
Oprawa: miękka
Ilość stron: 672
Wymiary: 140 x 200
Dostępność: Niedostępna
59.80 zł
Nowe wydanie książki, która poprzednio ukazała się w 2002 roku.
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się jedzeniem masła w wielkim poście, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się jedzeniem masła w wielkim poście, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Historia naszej rodziny. Wspomnienia dziadków
• Historia naturalna jedzenia
• Kampania Cezara przeciwko Ariowistowi 58 r. przed Chr.
• Grunwald 1410. O krok od klęski
• Historia naturalna i moralna jedzenia
• Dzieje panowania Augusta II. Tom I
• Historia kuchni
• Radomir
• Żony
• Paryże innej Europy
• Historia naturalna jedzenia
• Kampania Cezara przeciwko Ariowistowi 58 r. przed Chr.
• Grunwald 1410. O krok od klęski
• Historia naturalna i moralna jedzenia
• Dzieje panowania Augusta II. Tom I
• Historia kuchni
• Radomir
• Żony
• Paryże innej Europy