książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Historia polskiego smaku

Nakład wyczerpany!

Historia polskiego smaku

Kuchnia - Stół - Obyczaje Łozińscy M. i J. PWN
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-01-17102-5

Oprawa: twarda
Ilość stron: 296
Wymiary: 195 x 235

Dostępność: Niedostępna

87.00 zł


Opierając się na różnych źródłach, począwszy od archeologicznych, a na gazetowych kończąc, autorzy stworzyli niezwykły leksykon historii polskiej kuchni. W bogato ilustrowanej książce opisują jak zdobywano pożywienie w dawnych czasach, jak przyrządzano potrawy, jak przedstawiano je w książkach kucharskich i utworach literackich, jak zmieniały się wierzenia i przesądy dotyczące jedzenia oraz kulinarne mody i snobizmy. Starają się także odpowiedzieć na szereg interesujących pytań: Co jadano w Biskupinie? Jaka była ulubiona potrawa królowej Jadwigi? Czym podejmował gości Bolesław Bierut? Co to są chucherka i maćkowa jucha? Książka polecana jest wszystkim czytelnikom zainteresowanym kulinariami.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania