Historia ryżu w Chinach
Adam MarszałekRok wydania: 2023
ISBN: 978-83-8180-663-3
Oprawa: miękka
Ilość stron: 662
Wymiary: 160 x 225
Dostępność: Na półce
59.00 zł
Należy zauważyć, że ryż jest najważniejszą rośliną uprawną na świecie, żywienie ponad połowy populacji globu jest uzależnione od ryżu. W jaki sposób ryż stał się produktem globalnym? (...) Chiny to kraj, z którego pochodzi uprawa ryżu, mająca ponad 10 000 lat historii. Na początku istnienia cywilizacji chińskiej ukształtował się rolniczy podział siania prosa na północy i sadzenia ryżu na południu. Po dynastiach Tang i Song, gdy narodowy gospodarczy środek ciężkości przesunął się na południe, uprawa ryżu stała się głównym aspektem produkcji i spożycia żywności. Ryż w znacznym stopniu przyczynił się do odnowy życia narodu chińskiego i do trwałego rozwoju cywilizacji chińskiej. Niezależnie, czy w historii chińskiego rolnictwa, czy w dziejach cywilizacji chińskiej, badanie historii ryżu zajmuje ważne miejsce.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Wierzenia Słowian i Indoariów
• Służba wojskowa i praca na rzecz obronności w latach 1918-1939
• Zeszyt Naukowy Muzeum Wojska w Białymstoku t. 35, 2022
• Skarby z dawnej zakrystii
• Michał Olszewski. Zapomniany poseł ludowy z Lusławic
• Wolin w średniowiecznej tradycji skandynawskiej
• KL Gusen
• Biuletyn Historyczny Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni nr 37, rok 2022
• Dworek z Suchedniowa
• Wola Воля Tom 1
• Służba wojskowa i praca na rzecz obronności w latach 1918-1939
• Zeszyt Naukowy Muzeum Wojska w Białymstoku t. 35, 2022
• Skarby z dawnej zakrystii
• Michał Olszewski. Zapomniany poseł ludowy z Lusławic
• Wolin w średniowiecznej tradycji skandynawskiej
• KL Gusen
• Biuletyn Historyczny Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni nr 37, rok 2022
• Dworek z Suchedniowa
• Wola Воля Tom 1