Historia żywności
AletheiaRok wydania: 2012
ISBN: 978-83-61182-92-4
Oprawa: miękka
Ilość stron: 408
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Niedostępna
63.00 zł
Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii.
Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest wykwintną strawą dla ducha.
Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest wykwintną strawą dla ducha.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Kuchnia w Europie doby nowożytnej
• Krwawy śnieg
• Proces Eichmanna
• Historia otyłości
• Henryk Trojańczyk - Wspomnienia Szefa Wywiadu Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej
• Odkrywca nr 1/2002(37)
• Pochwała nowego rycerstwa
• Tajemniczy świat wiatraków
• Bestiariusz germański
• Cingtao 2 IX - 7 XI 1914
• Krwawy śnieg
• Proces Eichmanna
• Historia otyłości
• Henryk Trojańczyk - Wspomnienia Szefa Wywiadu Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej
• Odkrywca nr 1/2002(37)
• Pochwała nowego rycerstwa
• Tajemniczy świat wiatraków
• Bestiariusz germański
• Cingtao 2 IX - 7 XI 1914