książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Kuchnia w Europie doby nowożytnej

Nakład wyczerpany!

Kuchnia w Europie doby nowożytnej

Jeść i pić: XVI-XIX wiek Meyzie P. Mówią Wieki
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-86156-48-1

Oprawa: miękka
Ilość stron: 276
Wymiary: 165 x 235

Dostępność: Niedostępna

32.80 zł


Autor opisuje wciąż słabo zbadaną kartę nowożytnych dziejów Europy - historię gastronomii i żywienia. Przedstawia czytelnikom obraz wielkich zmian na Starym Kontynencie - od odkryć geograficznych po Rewolucję Francuską - widzianych zza stołu. Odpowiada także na wiele pytań dotyczących zwyczajów żywieniowych Europejczyków żyjących w epoce nowożytnej. Jak kawa, herbata czy czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy rozprzestrzeniły się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie zwykli jadać dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się powszechnie dziś znane regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi dawniej się obdarzano, a jakie służyły za łapówki?
W książce znaleźć można również wzmianki o kulinarnych zwyczajach panujących w Rzeczypospolitej szlacheckiej.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania