Kuchnia królów
AstraRok wydania: 2020
ISBN: 978-83-65280-87-9
Oprawa: twarda z obwolutą
Ilość stron: 384
Wymiary: 160 x 240
Dostępność: Na półce
46.20 zł
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz:
unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz:
unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Następny proszę! Fryzjer męski
• Stuartowie. Anglia 1603-1714
• Plantageneci Waleczni królowie, twórcy Anglii
• Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
• Tyranki. Najokrutniejsze kobiety w historii
• Kobiety w drodze na naukowy Olimp
• Cesarz Fryderyk II
• Kanut Wielki Wnuk Mieszka
• Kłopoty z niedźwiedziem
• Mieszko Stary i jego wiek
• Stuartowie. Anglia 1603-1714
• Plantageneci Waleczni królowie, twórcy Anglii
• Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
• Tyranki. Najokrutniejsze kobiety w historii
• Kobiety w drodze na naukowy Olimp
• Cesarz Fryderyk II
• Kanut Wielki Wnuk Mieszka
• Kłopoty z niedźwiedziem
• Mieszko Stary i jego wiek