książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kuchnia powojenna

Kuchnia powojenna

Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych wypróbowała i ułożyła Pani Elżbieta Pani Elżbieta Historyczna
Rok wydania: 2021
ISBN: 978-83-65005-72-4

Oprawa: miękka
Ilość stron: 136
Wymiary: 140 x 200

Dostępność: Na półce

21.80 zł


Książka nie stanowi uniwersytetu dla tych pań, które się na kuchni już znają, lecz zwykła szkoła powszechna dla młodych, niedoświadczonych gospodyń, dająca te wiadomości, jakie każda kucharka posiadać powinna. Wszystkie potrawy tu podane są przyrządzone zdrowo i oszczędnie wszystkie u mnie w domu wypróbowane, i przeważnie obliczone na 5-6 osób, to jest tę ilość, poniżej której prowadzenie kuchni w domu już się prawie nie opłaca.

Jeżeli tu podejdę to potraw nieco wykwintniejszych, to dlatego, że właśnie w domach, gdzie się prowadzi kuchnię skromną i oszczędną, najczęściej w razie jakiegoś wystawniejszego przyjęcia lub uroczystości familijnej, zachodzi potrzeba poradzenia się książki nawet te potrawy jednak są przyrządzane możliwie oszczędnie.

Oprócz potraw używanych do śniadań, obiadów i kolacyj, dodaję na końcu książki kilka gatunków ciast oszczędnych a smacznych i niedużą ilość skromnych, wypróbowanych ciast wielkanocnych, jedynie takich, których wykonanie przy bardzo nawet skromnym budżecie jest możliwe.
Jeśli książka choć nieco ulży gosposiom w trudach ich i kłopotach gospodarczych, jeśli z ziej młode kucharki zaczerpną nieco wiadomości praktycznych, będzie to dla mnie miłą nagrodą za zbieranie w ciągu długich lat wojny tanich i praktycznych przepisów kuchennych



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania