Przy słowiańskim stole
TriglavRok wydania: 2010
ISBN: 978-83-924934-8-8
Oprawa: miękka
Ilość stron: 88
Wymiary: 170 x 240
Dostępność: Niedostępna
35.00 zł
"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.
Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.
Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.
Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."
Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.
Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.
Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Dwa państwa - trzy narody
• Chrystianizacja wsi polskiej u schyłku średniowiecza
• Borek i bogowie Słowian
• Hultaje, złoczyńcy, wszetecznice w dawnym Krakowie
• Historia smaku
• Ulice średniowiecznego Wrocławia
• Dziennik oficera rosyjskiego z kampanii węgierskiej 1849 roku
• Noże
• Arma et Medium Aevum. Studia nad uzbrojeniem średniowiecznym
• Uzbrojenie ludności kultury przeworskiej w młodszym okresie przedrzymskim
• Chrystianizacja wsi polskiej u schyłku średniowiecza
• Borek i bogowie Słowian
• Hultaje, złoczyńcy, wszetecznice w dawnym Krakowie
• Historia smaku
• Ulice średniowiecznego Wrocławia
• Dziennik oficera rosyjskiego z kampanii węgierskiej 1849 roku
• Noże
• Arma et Medium Aevum. Studia nad uzbrojeniem średniowiecznym
• Uzbrojenie ludności kultury przeworskiej w młodszym okresie przedrzymskim