książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Historia smaku

Nakład wyczerpany!

Historia smaku

Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo Bruce B. Carta Blanca
Rok wydania: 2010
Seria: Bieguny
ISBN: 978-83-614-4463-3

Oprawa: miękka
Ilość stron: 200
Wymiary: 130 x 200

Dostępność: Niedostępna

34.90 zł


Ta pełna smaków i smaczków książka zabierze was w podróż śladami waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w niej fascynujące opowieści przyprawione pikantnymi anegdotami, aromatem minionych czasów i szczyptą dobrego humoru.
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd się wzięły pomidory?
Która przyprawa była kiedyś cenniejsza niż złoto?
Czekolada i seks - kto rozpuścił pogłoskę o tej idealnej kombinacji?
Które warzywo rozpoczęło rewolucję społeczną?
Zapraszamy do lektury.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania