Archeologia Żywa nr 2 (92) 2024
IBHiKRok wydania: 2024
ISBN: 1426-7055
Oprawa: miękka
Ilość stron: 86
Wymiary: 210 x 275
Dostępność: Na półce
19.95 zł
TEMAT NUMERU
04 / Społeczności pradziejowe od kuchni
Arkadiusz Sołtysiak
12 / 10 najstarszych potraw znanych nauce
Radosław Biel
14 / Kulinarne korzenie: smaki i sekrety diety pierwszych rolników
Agnieszka Czekaj-Zastawny, Anna Rauba-Bukowska, Agnieszka Kukułka, Bernadeta Kufel-Diakowska, Maria Lityńska-Zając, Harry Robson, Jarosław Wilczyński
22 / Chleb i piwo – podstawa diety starożytnych Egipcjan
Agnieszka Mączyńska
27 / Co jadł i pił rzymski legionista w Novae?
Adam Jakub Jarych
32 / Chleb z Nadarbadzevi. Grobowe pieczywo z epoki brązu
Przemysław Polakiewicz
35 / Ciepłe. Gospodarka, kuchnia i dieta
Sławomir Wadyl
42 / Sokolnictwo w dobie rozbicia dzielnicowego
Michał Antoniak, Mateusz Moszczyński
50 / Jeść aby żyć, czy żyć aby jeść?
Krzysztof Borysławski
ODKRYCIA
56 / Sześćdziesięciu z Lamsdorf
Dawid Kobiałka, Marek Michalski, Kamil Karski, Michał Pawleta, Adam Lokś, Michał Czarnik, Violetta Rezler-Wasielewska, Piotr Stanek
TAJEMNICE PRZESZŁOŚCI
62 / Na wodach Zatoki Perskiej. Starożytny handel morski w epoce brązu. Część 1
Szymon Modzelewski
68 / Berenike. Perła pustyni nad Morzem Czerwonym
Agnieszka Garbacz
72 / Mazowsze za pierwszych Piastów
Mariusz Samp
ARCHEOWARSZTAT
76 / Skąd wiemy jak stare są zabytki? Część 1: Datowanie typologiczne
Jakub Okonek
POZA ARCHEOLOGIĄ
80 / Jak cykl światła i ciemności wpływał na tworzenie struktur społecznych
Aleksandra Karykowska
84 / Rybak śródlądowy
Poczet Odtwórców Polskich
04 / Społeczności pradziejowe od kuchni
Arkadiusz Sołtysiak
12 / 10 najstarszych potraw znanych nauce
Radosław Biel
14 / Kulinarne korzenie: smaki i sekrety diety pierwszych rolników
Agnieszka Czekaj-Zastawny, Anna Rauba-Bukowska, Agnieszka Kukułka, Bernadeta Kufel-Diakowska, Maria Lityńska-Zając, Harry Robson, Jarosław Wilczyński
22 / Chleb i piwo – podstawa diety starożytnych Egipcjan
Agnieszka Mączyńska
27 / Co jadł i pił rzymski legionista w Novae?
Adam Jakub Jarych
32 / Chleb z Nadarbadzevi. Grobowe pieczywo z epoki brązu
Przemysław Polakiewicz
35 / Ciepłe. Gospodarka, kuchnia i dieta
Sławomir Wadyl
42 / Sokolnictwo w dobie rozbicia dzielnicowego
Michał Antoniak, Mateusz Moszczyński
50 / Jeść aby żyć, czy żyć aby jeść?
Krzysztof Borysławski
ODKRYCIA
56 / Sześćdziesięciu z Lamsdorf
Dawid Kobiałka, Marek Michalski, Kamil Karski, Michał Pawleta, Adam Lokś, Michał Czarnik, Violetta Rezler-Wasielewska, Piotr Stanek
TAJEMNICE PRZESZŁOŚCI
62 / Na wodach Zatoki Perskiej. Starożytny handel morski w epoce brązu. Część 1
Szymon Modzelewski
68 / Berenike. Perła pustyni nad Morzem Czerwonym
Agnieszka Garbacz
72 / Mazowsze za pierwszych Piastów
Mariusz Samp
ARCHEOWARSZTAT
76 / Skąd wiemy jak stare są zabytki? Część 1: Datowanie typologiczne
Jakub Okonek
POZA ARCHEOLOGIĄ
80 / Jak cykl światła i ciemności wpływał na tworzenie struktur społecznych
Aleksandra Karykowska
84 / Rybak śródlądowy
Poczet Odtwórców Polskich
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• W kręgu U-bootów
• Konewka i Jeleń. Niemieckie stanowisko dowodzenia Anlage Mitte
• Ze starego albumu
• Wojskowa służba zdrowia Okręgu Korpusu Wojska Polskiego nr IV Łódź w latach 1921-1939
• Błaganie o przebaczenie i łaskę
• W kręgu łódzkiej secesji
• Prawdziwa historia Ireny Sendlerowej
• Zamki. Katalog zachowanych zamków państwa krzyżackiego w Prusach
• 577 Panzerspahwagen Kfz 13 Sd Kfz 221
• Pałace na Dolnym Śląsku w służbie III Rzeszy
• Konewka i Jeleń. Niemieckie stanowisko dowodzenia Anlage Mitte
• Ze starego albumu
• Wojskowa służba zdrowia Okręgu Korpusu Wojska Polskiego nr IV Łódź w latach 1921-1939
• Błaganie o przebaczenie i łaskę
• W kręgu łódzkiej secesji
• Prawdziwa historia Ireny Sendlerowej
• Zamki. Katalog zachowanych zamków państwa krzyżackiego w Prusach
• 577 Panzerspahwagen Kfz 13 Sd Kfz 221
• Pałace na Dolnym Śląsku w służbie III Rzeszy
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |