Najnowsza kuchnia / Piekarnia i Cukiernia
Graf_ikaRok wydania: 2022
ISBN: 978-83-61889-88-5
Oprawa: twarda
Ilość stron: 660
Wymiary: 150 x 215
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
71.00 zł
Dwa tomy w jednym woluminie:
"Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska" oraz "Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska."
Reprint wydań z 1904 i 1908 roku.
"Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie…"
M. Norkowska
Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie.
Tom II – Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…
"Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska" oraz "Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska."
Reprint wydań z 1904 i 1908 roku.
"Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie…"
M. Norkowska
Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie.
Tom II – Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Nowy Długi Marsz
• Maria Lubomirska
• Religio Medici. Religia lekarza
• Orzeł, lew i krzyż Tom 1
• Wniebowzięty Rzecz o Zdzisławie Maklakiewiczu i jego czasach
• Wyszliśmy z piekła
• Człowiek, który zrozumiał naturę
• Polska kuchnia i śpiżarnia
• Dzieciństwo w pasiakach
• Kryminalne światy przeszłości
• Maria Lubomirska
• Religio Medici. Religia lekarza
• Orzeł, lew i krzyż Tom 1
• Wniebowzięty Rzecz o Zdzisławie Maklakiewiczu i jego czasach
• Wyszliśmy z piekła
• Człowiek, który zrozumiał naturę
• Polska kuchnia i śpiżarnia
• Dzieciństwo w pasiakach
• Kryminalne światy przeszłości
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |