Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku
Księży MłynRok wydania: 2022
ISBN: 978-83-7729-678-3
Oprawa: twarda
Ilość stron: 624
Wymiary: 170 x 240
Dostępność: Na półce
57.00 zł
Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książka Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadku jest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim.
Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków – miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku.
Książka wydana w wersji polsko-angielskiej.
Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków – miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek” w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku.
Książka wydana w wersji polsko-angielskiej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Przejmowanie cerkwi greckokatolickich
• Puszcza Bolimowska
• Koniec łódzkiej Belle Époque
• Ha-Ga Obrazki z życia
• Piwowarstwo miejskie w Piotrkowie w XVI-XVIII wieku
• Wielka Polska
• Zanim do Lublina zawitał wielki przemysł
• Nasza broń to karta wyborcza
• Bohdan Butenko. Pinxit i cała reszta
• Czarna droga
• Puszcza Bolimowska
• Koniec łódzkiej Belle Époque
• Ha-Ga Obrazki z życia
• Piwowarstwo miejskie w Piotrkowie w XVI-XVIII wieku
• Wielka Polska
• Zanim do Lublina zawitał wielki przemysł
• Nasza broń to karta wyborcza
• Bohdan Butenko. Pinxit i cała reszta
• Czarna droga
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |