książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny wiek XVI - XVIII
Smak i tożsamość

Nakład wyczerpany!

Smak i tożsamość

Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku Sikorska M. Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-66104-14-3

Oprawa: twarda
Ilość stron: 304
Wymiary: 175 X 235

Dostępność: Niedostępna

44.00 zł


Niemieckie książki kucharskie mogą nam wiele opowiedzieć o kuchni polskiej. Autorka pisze o niemieckiej modzie na potrawy „po polsku” oraz analizuje związki między tekstami niemieckimi i polskimi. Kucharze niemieccy, podobnie jak ich polscy koledzy, musieli zmierzyć się z ekspansją kuchni francuskiej, mieli do dyspozycji podobne produkty i pasjonowały ich te same kulinarne problemy. Czytając to solidne i błyskotliwe opracowanie dowiemy się o miejscu kucharza i autora książki kucharskiej w dawnym społeczeństwie, poznamy prastare dyskusje o kuchni kobiecej i męskiej, światowej i prowincjonalnej, zwyczajnej i luksusowej. Dzięki pracy Marty Sikorskiej odkrywamy też kuchnię staropolską…



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania