książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria rycerze i zakonnicy
Okres historyczny średniowiecze
Sztuka kulinarna w średniowieczu

Nakład wyczerpany!

Sztuka kulinarna w średniowieczu

150 przepisów z Francji i Włoch Redon O., Sabban F., Serventi S. Oficyna Wyd. Volumen
Rok wydania: 2023
Seria: Nowa Marianna
ISBN: 978-83-64708-69-5

Oprawa: twarda
Ilość stron: 330
Wymiary: 145 x 240

Dostępność: Niedostępna

63.00 zł


Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!
Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.
Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców.
Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.
Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.
Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.
Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […]
Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku?
I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?.

Georges Duby

Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…?

Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom.
Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie.



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania