Smak i tożsamość
Muzeum Pałac w WilanowieRok wydania: 2019
ISBN: 978-83-66104-14-3
Oprawa: twarda
Ilość stron: 304
Wymiary: 175 X 235
Dostępność: Niedostępna
44.00 zł
Niemieckie książki kucharskie mogą nam wiele opowiedzieć o kuchni polskiej. Autorka pisze o niemieckiej modzie na potrawy „po polsku” oraz analizuje związki między tekstami niemieckimi i polskimi. Kucharze niemieccy, podobnie jak ich polscy koledzy, musieli zmierzyć się z ekspansją kuchni francuskiej, mieli do dyspozycji podobne produkty i pasjonowały ich te same kulinarne problemy. Czytając to solidne i błyskotliwe opracowanie dowiemy się o miejscu kucharza i autora książki kucharskiej w dawnym społeczeństwie, poznamy prastare dyskusje o kuchni kobiecej i męskiej, światowej i prowincjonalnej, zwyczajnej i luksusowej. Dzięki pracy Marty Sikorskiej odkrywamy też kuchnię staropolską…
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Operacja Bolesławiecka 1945
• Historia - tradycja - mit
• British Empire
• Operacja Bolesławiecka 1945
• Listy Marii Kazimierzy z Archiwum Sobieskich w Oławie t. 1
• Jakub de Molay Zmierzch templariuszy
• Katalog nagrobków piastowskich
• Jan Karski - wybitny dyplomata, honorowy obywatel i świadek nadziei
• Aleksandra Piłsudska (1882-1963)
• Śmiech i strach
• Historia - tradycja - mit
• British Empire
• Operacja Bolesławiecka 1945
• Listy Marii Kazimierzy z Archiwum Sobieskich w Oławie t. 1
• Jakub de Molay Zmierzch templariuszy
• Katalog nagrobków piastowskich
• Jan Karski - wybitny dyplomata, honorowy obywatel i świadek nadziei
• Aleksandra Piłsudska (1882-1963)
• Śmiech i strach