książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej

Nakład wyczerpany!

Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej

Jędrzejewski P. (red.), Magiera P. (red.), Skrężyna K. (red.), Szuster G. (red.) Avalon
Rok wydania: 2016
ISBN: 978-83-7730-190-6

Oprawa: miękka
Ilość stron: 444
Wymiary: 160 x 235

Dostępność: Niedostępna

56.00 zł


Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania