Historia kuchni
AletheiaRok wydania: 2014
ISBN: 978-83-62858-56-9
Oprawa: miękka
Ilość stron: 478
Wymiary: 145 x 205
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
59.00 zł
Reay Tannahill (1929–2007) zapoczątkowała „Historią kuchni” badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Historia książki Margaret Mitchell Przeminęło z wiatrem Od bestselleru do filmu wszech czasów
• Ziemiański savoir-vivre
• Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce
• Bitwy polskich żołnierzy 1940-1944
• Historia Kultura Muzeum
• Historia naturalna i moralna jedzenia
• Historia polityczna Polski 1935-1945
• Kultura a śmierć Boga
• Historia kultura i sztuka Dominikanów na Śląsku 1226-2013
• Nadzorować i karać
• Ziemiański savoir-vivre
• Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce
• Bitwy polskich żołnierzy 1940-1944
• Historia Kultura Muzeum
• Historia naturalna i moralna jedzenia
• Historia polityczna Polski 1935-1945
• Kultura a śmierć Boga
• Historia kultura i sztuka Dominikanów na Śląsku 1226-2013
• Nadzorować i karać
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |