Retro kuchnia
Nasza KsięgarniaRok wydania: 2017
ISBN: 978-83-10-12888-1
Oprawa: twarda
Ilość stron: 320
Wymiary: 190 x 250
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
59.00 zł
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku – topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, „zupę nic”, pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Krótsze ramię Moskwy
• Dziwolągi heraldyczne
• Okupacyjna noc
• Tajemnice wielkich katastrof morskich
• Dzisiaj ziemia wasza jest wolną
• Łódzka kuchnia regionalna
• Chrzest Mieszka I i chrystianizacja Państwa Piastów
• Żołnierze spod znaku wyklętej swastyki
• Nielegalna polityka
• Alkoholowe dzieje Polski
• Dziwolągi heraldyczne
• Okupacyjna noc
• Tajemnice wielkich katastrof morskich
• Dzisiaj ziemia wasza jest wolną
• Łódzka kuchnia regionalna
• Chrzest Mieszka I i chrystianizacja Państwa Piastów
• Żołnierze spod znaku wyklętej swastyki
• Nielegalna polityka
• Alkoholowe dzieje Polski
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |