Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
AvalonRok wydania: 2016
ISBN: 978-83-7730-190-6
Oprawa: miękka
Ilość stron: 444
Wymiary: 160 x 235
Dostępność: Niedostępna
56.00 zł
Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Historia naturalna jedzenia
• Wielkomiejscy inwestorzy, mecenasi i filantropi
• W melodii tej siła zaklęta
• Wilcze dziecko
• Wbrew królewskim aliansom
• W kręgu kultury i przemysłu. Studia z dziejów Zabrza w XX wieku
• Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
• Wilcze tropy. Zeszyt 1 - Zygmunt
• Kuchnia w Europie doby nowożytnej
• Wikingowie
• Wielkomiejscy inwestorzy, mecenasi i filantropi
• W melodii tej siła zaklęta
• Wilcze dziecko
• Wbrew królewskim aliansom
• W kręgu kultury i przemysłu. Studia z dziejów Zabrza w XX wieku
• Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie
• Wilcze tropy. Zeszyt 1 - Zygmunt
• Kuchnia w Europie doby nowożytnej
• Wikingowie
Recenzje
Brak recenzji tej pozycji |